Miért közkedvelt a füstölt hús

Piac

Nagy múlttal rendelkezik a füstölt hús, de nézzük csak miért is füstölt, és miért annyira népszerű.
A füstölés elsősorban egy tartósítási eljárás. A füstöléssel lehet hosszú időre tartóssá, eltarthatóvá tenni a húsféléket. Már nagyszüleink is ezt a módszert alkalmazták, és azért állt el a disznóvágás után még hónapokig a kolbász, meg a sonka a padláson, mert alaposan megföstölték, és száraz helyre felakasztották.

A másik ok, amiért a füstölt hús olyan népszerű, az az utánozhatatlan íz. A füst, ahogy körülöleli a füstölt termékeket, egy utánozhatatlan ízt az, ami igencsak közkedvelt. Sokan kifejezetten a füstölt ízű termékeket keresik. A húsokon kívül még talán a sajátok azok, amelyek füstölt kivitelben is elérhetőek.

A tömeggyártás során viszont már nem feltétlenül ezt a klasszikus füstölési eljárást alkalmazzák. Gyakran kicsit csalnak, föst íző páclével, vagy aromákkal. Így is meg lesz az enyhén füstös íz, de mégiscsak a termelői füstölt hús az igazi.

Megosztás